Edgar Cayce

 

Edgar Cayce (1877 - 1945, Kentucky, Statele Unite). Talentul său de prezicător se manifestă foarte repede. La vârsta de 9 ani, după ce tatăl său l-a pălmuit pentru că el nu reuşise să memoreze ortografia unui cuvânt, s-a dus la culcare cu o migrenă groaznică. Cu cartea de gramatică sub cap, a avut un somn agitat. A doua zi când s-a trezit, tatăl său l-a ascultat. Edgar nu numai că reţinuse lecţia de gramatică, dar cei din jur şi-au dat seama că el ştia pe de rost conţinutul întregului manual... Iată deci legenda de aur, căci, fără să fie analfabet, în stare normală, clarvăzătorul nostru nu strălucea printr-o ştiinţă prea mare. Dar în stare de somn hipnotic, el părea să aibă ştiinţa înnăscută.
     Cayce stabilea diagnostice exacte la distanţă şi prescria remedii eficace. Pentru aceasta îi erau suficiente numele şi adresa „pacientului”. Dar aptitudinile lui nu se limitau la medicină: el se interesa de arheologie şi de istorie. Astfel, a declarat că Atlantida nu este un mit. A prezis pentru anul 2.000 libertatea în Uniunea Sovietică şi egalitatea rasială în Statele Unite. A elucidat evenimentele care au marcat destinul lui Isus la Nazaret, înainte ca Mesia să-şi înceapă viaţa publică. Şi aceasta, cu multă modestie.
     Cayce îşi datorează celebritatea bolnavilor pe care i-a îngrijit, dar şi propagandiştilor săi şi amatorilor de miraculos, care au forţat un pic adevărul. Acesta este motivul pentru care anumiţi parapsihologi americani sunt atât de critici faţă de Cayce, cu atât mai mult cu cât el nu a fost niciodată examinat în laborator de vreo comisie competentă. De altfel, celor care s-au aplecat asupra talentului lui de vindecător li se reproşează că nu au făcut suficiente comparaţii între diagnosticele lui şi cele ale medicinei obişnuite.
     Edgar Cayce revela, de asemenea, viaţa anterioară persoanelor care veneau să-l întrebe. Îi datorăm peste 14.246 „citiri de vieţi”, cum spunea el, şi de „citiri profetice”; numărul este cu atât mai important cu cât ele continuă să fie analizate pe calculator de când au fost informatizate în anii ’60. (După ce au fost stenografiate, înregistrate sau microfilmate, multe dintre aceste documente se află acum fie la Biblioteca Congresului, la Washington, fie la fundaţia care se consacră cazului Edgar Cayce, în Virginia Beach, California.)

Copyright © 2023 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart