Camille Flammarion
Camille Flammarion (1842, Montigny-le Roy - 1925, Juvisy-sur-Orge). El este celebru, mai ales, pentru că a popularizat astronomia (în 1882, publică prima serie a revistei L’Astronomie, fondează, în 1887, Societatea astronomică din Franţa, care există şi azi, după ce făcuse cunoscută a sa mereu foarte căutată Astronomie populaire, în 1879).
Flammarion este obsedat, de foarte tânăr, de problemele existenţei umane, de forţele naturale cunoscute şi necunoscute şi de misterele vieţii de după moarte. Datorită puterii sale considerabile de muncă şi imensei curiozităţi intelectuale, opera sa cuprinde nu mai puţin de 52 de volume serioase în domenii ştiinţifice şi (chiar) literare foarte diferite. Adună de-a lungul anilor o documentaţie imensă pe care o va folosi pentru a crea o serie de lucrări de o erudiţie generoasă: Les Forces naturelles inconnues (2 vol., 1907). L'Inconnu et les Problemes psychiques (2 vol., 1900), La Mort et son mystere (3 vol., 1920-1922), Les Maison hantees (1923). El nu se mulţumeşte să-i compileze pe autorii vechi şi moderni: experimentator avizat, el îl convinge pe mediumul cu efecte fizice Eusapia Paladino să se supună unor controale, pe care ea le acceptă cu greu, şi reuşeşte să obţină fotografii bune cu mese în levitaţie, ceea ce, ţinând cont de epocă, este o adevărată premieră.
Cu ocazia jubileului său ştiinţific, la 26 februarie 1912, Charles Richet se va adresa în aceşti termeni lui Flammarion: „E nevoie de un mare curaj pentru a căuta să rezolvi cu mijloace imperfecte şi cu resurse precare, prin metode nesigure, cu ajutorul unor documente contradictorii, unele dintre marile mistere care, până în prezent, au fost şi, din nefericire, rămân încă îngropate în tenebre profunde. Dumneata ai încercat să faci asta, dragă prietene; ai înţeles de la începutul glorioasei dumitale cariere că în «forţele naturale necunoscute» există o amplă materie pentru cercetare, pentru meditaţie.” La rândul său, Emile Touchet insistă asupra audienţei de care Camille Flammarion se bucură din partea oricărui public: „Rareori, spune el, excepţie făcând fondatorii de mari religii şi de doctrine filozofice, un om a exercitat o asemenea influenţă asupra spiritelor, făcând prin lucrările sale mii şi mii de adepţi, aducând, în fiecare zi, ştiinţei noi discipoli.”