Hermes Trismegistos

 

Hermes Trismegistul. Fondatorul al alchimiei (şi al hermetismului), ale cărui lucrări datează din cea mai îndepărtată Antichitate (secolul XX î.e.n.); identificat ulterior cu zeul egiptean Thot.
     Este redescoperit în secolul al XII-lea datorită arabilor. Există însă unele dubii în legătură cu existenţa sa adevărată, însă este înfăţişat cu trăsături omeneşti; şi nu se vorbeşte oare de mormântul său? Cel „de trei ori mare” (Trismegist) ar fi autorul nu mai puţin celebrei Tabula smaragdina. Emanistul italian Marsilio Ficino (1433-1499) a tradus Corpus hermeticum, Discursul perfect, Asclepius. Înşişi erudiţii arabi i-au atribuit lui Hermes Trismegistul scrisoarea către regina Amturasia despre Marea Lucrare, precum şi teoria macrocosmosului şi microcosmosului care, până la sfârşitul secolului al XVI-lea, va cunoaşte un succes considerabil. De altfel, acestui personaj mitic i se atribuie de către unii autori 36.525 de lucrări; care sunt de negăsit.
     Conform legendei relatate de Hermias din Alexandria în ale sale Scolii, Hermes ar fi trăit, în Egipt, trei vieţi: prima, înainte de Potop, ca inventator al astronomiei; a doua, ca fondator al Babelului, ca medic şi filozof; a treia, recapitulându-le pe primele două, ca expert în alchimie şi proprietar al fabuloaselor comori din palatul său din Kamtar, cetate a magicienilor pierdută în deşert - de unde tripla sa ştiinţă şi tripla sa înţelepciune.
     Numele de Hermes duce imediat gândul la zeul grec cu acelaşi nume, cu care a fost identificat zeul egiptean Thot. S-a spus despre acesta din urmă că a creat, între alte lucruri, scrisul şi ştiinţa. Gnoza confundă bucuroasă figura lui Hermes eu cea a lui Moise, a lui Iisus sau a lui Ioan Evanghelistul. Când apare de esenţă divină în texte, i se atribuie repede un rol de „schimbător” universal, el este cel care stabileşte contactele şi conexiunile, este mesager pe lângă zei şi oameni. Destul de priceput la meşterit, Hermes-Mercur meştereşte lira dintr-o carapace de ţestoasă. Hoţ şi viclean, el fură vacile lui Apolo şi-i patronează pe... negustori. Dar nimic nu-i place mai mult decât să ajute oamenii să treacă vreun hop.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart