Nostradamus

 

Michel de Notre-Dame (Nostradamus) (Saint-Remy-de-Provence 1503 - Salon, 1566), astrolog şi medic francez. Aproape la o jumătate de mileniu după prima publicare a operei sale principale, Les Centuries (1555), profeţiile sale sunt obiectul atâtor comentarii, încât personajul nu poate să ne lase indiferenţi.
     Michel de Notre-Dame îşi petrece copilăria cu cei doi bunici, amândoi medici; tot medicina o va alege şi el ca s-o studieze la Montpellier, în universitatea cel mai bine cotată din Europa. În 1526, când ciuma decimează Languedocul, tânărul medic străbate în lung şi-n lat regiunea, oferă îngrijiri, dovedind o mare generozitate. Apoi, se hotărăşte să deschidă un cabinet la Agen; aici se căsătoreşte şi leagă excelente relaţii cu unul dintre cei mai mari savanţi ai vremii, Jules Cesar Scaliger. Trec câţiva ani, timp în care se poate crede că Notre-Dame trăieşte fericit. După moartea soţiei şi a copiilor săi, răpuşi de o nouă epidemie de ciumă, ia toiagul călătorului, dacă nu al pelerinului, şi începe un periplu care se spune că l-ar fi dus până în Egipt. Atunci s-ar fi revelat darul său de prezicător: întâlnind un călugăr, el îi cade în genunchi şi recunoaşte în el pe viitorul papă Sixtus al V-lea.
     La întoarcerea sa în Salon (1546), unde se recăsătoreşte (1548), practică încă, cu succes, medicina, dar se ocupă, mai ales, ca şi bunicul său dinspre mamă, de astrologie. În 1550 apare primul său almanah, Pronostication, „cu preziceri”, ţine el să spună, pe care le va completa cu multe altele până la moartea sa. Scrie în paralel Traite des fardement (1552), în care se regăsesc amestecate sfaturi pentru frumuseţe şi reţete băbeşti în stilul medicilor vremii. Lucrarea de geniu va veni o dată cu Centuries, pe care le scrie, după propria sa mărturisire, într-o stare de „frenezie poetică”. Va explica acest fapt într-o scrisoare către fiul său Cesar: nu şi-a scris cartea decât „plecând de la ceea ce divina esenţă (i)-a dat să ştie mulţumită mişcărilor astrelor”. „Am compus, adaugă el, cărţi de profeţie conţinând fiecare o sută de catrene astronomice pe care am vrut să le şlefuiesc neclar şi care constituie prorociri de astăzi până la 3797.” La fel, el explică fiului său motivul pentru care a fost atât de neclar: „De multe ori, de multă vreme, am prezis cu mult înainte ceea ce s-a şi întâmplat între timp: evenimente fericite sau nefericite, anunţate de mine cu o promptitudine instantanee şi care s-au produs de atunci în diverse ţări ale lumii. Totuşi, din cauza persecuţiilor pe care le puteam suferi, nu am vrut să descriu clar evenimentele pe care le prevedeam pentru viitor; într-adevăr, regatele şi religiile vor suferi răsturnări de o asemenea amploare, încât, dacă le-aş anunţa de pe acum, oamenii din diverse partide, de diferite religii şi credinţe s-ar înfuria şi ar condamna ceea ce nu ar reuşi să împiedice.”
     Centuries vor fi publicate la Lyon, în 1555, sub titlul Les Propheties. Lucrarea are un succes considerabil. El cunoaşte gloria. În anul următor, Caterina de Medici, pasionată de ocultism, îl cheamă la Curte pentru a face horoscopul fiilor ei. Astrele anunţă că trei dintre ei vor domni. Predicţie uluitor de corectă: cei trei băieţi vor purta, rând pe rând, coroana, sub numele de Francisc al II-lea, Carol al IX-lea şi Henric al III-lea. Întors la Salon, Nostradamus află despre moartea tatălui lor, regele Henric al II-lea. E un nou succes: nu prevăzuse oare profetul din Salon acest eveniment şi împrejurările în care va avea loc?
 
     Leul tânăr pe cel bătrân va învinge
     În câmp războinic într-un ciudat duel;
     În colivia de aur ochii îi vor crăpa
     Două clase una, apoi să moară, moarte cruntă.
 
În ciuda tuturor aşteptărilor, Henric al II-lea moare, într-adevăr, într-un turnir. El nu şi-a închis bine coiful şi contele de Montgomery, adversarul său, i-a străpuns creierul cu lancea, prin ochiul drept. De-a lungul secolelor s-a comentat mult pe marginea Profeţiilor lui Nostradamus. Dar despre ele, ca şi despre altele, se poate spune numai că nu poţi să le apreciezi adevărul decât retrospectiv.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart