Ayurveda

 

Ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoştinţe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) şi ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.
     Există patru Vede: Rig-veda, Sama-Veda, Yajur-Veda şi Atharva-Veda. Ayurveda derivă din a patra, Atharva-Veda, subordonată celorlalte trei.
     Iniţial, principiile de vindecare expuse în Atharva-Veda se bazau pe valenţa tămăduitoare a sunetului sau cuvântului, nefiind menţionate medicamentele.
     Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicina din lume, documentat istoric (>6000 ani). Ayurveda clasica s-a dezvoltat si practicat traditional pe teritoriul Indiei. Budismul a preluat Ayurveda si a dus-o in Tibet si in alte tari - Thailanda, Birmania - , dezvoltand si aducand anumite specificuri locale. Medicina tibetana, fundamentata in secolele IV-VI asociaza notiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze in legatura cu cele 5 elemente si teoria circulatiei energiei in meridiane. In prezent Ayurveda are succes in crestere in multe tari din lume - SUA, Australia, Europa, Rusia, America de sud. In Romania exista atat clinici de ayurveda particulare cat si cursuri de ayurveda organizate permanent.
     Dintre scrierile vedice originale, unele s-au pierdut definitiv cu ocazia numeroaselor razboaie, iar altele au ajuns in muzeele din Germania (se pare ca in timp ce colonistii britanici erau in special interesati sa exploateze mirodenii si giuvaeruri, germanii au avut interese mai intelepte)
     Tratatele clasice cele mai cunoscute in domeniu ayurveda, din perioada antichitatii sunt:
- Charaka Samhita - tratat de medicina generala, in mai multe volume.
- Susruta Samhita - tratat de medicina generala si chirurgie - prezinta inclusiv tehnici chirurgicale care sunt realizate aproape identic si in zilele noastre
- Astanga Hrdaya - compendiu de medicina
     In perioada medievala Ayurveda a fost imbogatita de cercetarile alchimice, cu preparatele herbo-minerale, formate din amestecuri de plante si diferite minereuri sau metale(precum aur, argint, mercur, plumb, cupru, arsenic etc), acestea fiind preparate prin coacere lenta repetata la foc.
 
 
Domenii conexe: Sănătate, Acupunctură, Orient, India, Yoga, Qi Gong, Reiki.

Copyright © 2023 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart