Tenzin Gyatso (Dalai Lama)

 

Dalai Lama (Tenzin Gyatso), al patrusprezecelea Dalai Lama, este şeful spiritual şi temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de ţărani din provincia Amdo. La vârsta de doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. Nu mult timp după moartea acestuia (decembrie 1933), aşa cum se întâmplă de obicei în asemenea cazuri, semne şi întâmplări miraculoase au făcut posibilă descoperirea locului unde se afla copilul şi au ajutat la identificarea lui. La vârsta de patru ani şi jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitala statului tibetan, Lhasa şi instalat pe tron în calitate de şef suprem temporal şi spiritual al Tibetului. Copilăria şi-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor şi a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal. Înclinaţia înnăscută pentru studiu şi curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat să-şi lărgească permanent cunoştinţele - inclusiv studii de limba engleză, ştiinţã şi matematici - însă partea cea mai importantă a educaţiei sale a fost făcută în maniera tradiţionala tibetană (aşa cum va descrie mai târziu în autobiografia sa). 
     Scopul principal al sistemului tibetan ce privea pregãtirea lui Dalai Lama consta în lărgirea şi cultivarea minţii printr-o mare varietate de cunoştinţe. În ceea ce priveşte standardele avansate de educaţie seculară, programa şcolară include teatrul, dansul şi muzica, astrologia, poezia şi compoziţia. Acestea nu sunt rezervate doar laicilor şi de aceea mulţi elevi care primesc o educaţie religioasă îşi pot alege una sau mai multe discipline şi cei mai mulţi dintre ei aleg astrologia şi compoziţia. Cursurile de instrucţie superioară includ arta vindecării, sanscrita, dialectica, artele şi meseriile, metafizica şi filozofia religiilor. Dintre aceste "cinci subiecte elevate", după cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Împreună cu dialectica, obiectul "Metafizica şi filozofia religiilor" cuprinde cinci mari secţiuni: Prajnaparamita, Perfecţiunea Înţelepciunii; Madhyamika, Calea de Mijloc; Vinaya, Canonul Disciplinei Monastice; Abhidarma, Metafizica; şi Pramana, Logica şi Dialectica. 
     Sfinţia Sa şi-a început educaţia la vârsta de şase ani, iar la douăzeci şi cinci şi-a luat doctoratul în filozofie buddhistã. Periodic a fost examinat de cercurile profesorale de la principalele universităţi monastice: Drepung, Sera şi Ganden. Examinarea finală a avut loc la Jokhang, Lhasa, în faţa congregaţiilor de profesori. De la vârsta de şaisprezece ani, Dalai Lama şi-a asumat întreaga putere temporală şi timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, în anul 1959 China invadează Tibetul, iar Dalai Lama este nevoit să îşi părăsească ţara şi să se stabilească în India, unde este urmat de peste o sută de mii de conaţionali.
     Spre deosebire de predecesorii săi, al Patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite în numeroase ţări şi a întreţinut un dialog constant cu personalităţi aparţinând unor spaţii culturale, religioase şi ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputaţia sa de om al păcii şi înţelegerii a crescut neîncetat. Sfinţia Sa a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989. În ultimii ani, multe universităţi occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa, ca o recunoaştere a importanţei scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste şi a rolului pe care personalitatea sa îl joacă în dialogul ecumenic şi în menţinerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinţia Sa a susţinut cu tărie necesitatea respectului reciproc şi a unei mai bune înţelegeri între diferitele credinţe ale lumii. În apariţiile sale publice, Dalai Lama urmăreşte să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune şi non-violenţă, precum şi sentimentul universalei responsabilităţi pentru destinele acestei lumi, pentru pace.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart