Omraam Mikhael Aivanhov

 

Omraam Mikhaël Aïvanhov (1900, Serbtzi, Bulgaria - 1986, Fréjus, Franţa) a fost un mistic, pedagog şi alchimist de origine bulgară. La vârsta de 17 ani, după o copilărie plină de deprivaţiuni, l-a întâlnit pe maestrul Peter Deunov (Beinsa Douno), fondatorul Frăţiei Albe Universale (Universal White Brotherhood), căruia i-a devenit discipol. În 1937, acesta i-a încredinţat misiunea de a răspândi învăţătura sa în Franţa. Pe parcursul următorilor 49 de ani, până în pragul morţii sale, Aivanhov a completat şi dezvoltat învăţăturile Frăţiei Albe Universale, susţinând un număr de peste 5.000 de conferinţe şi lecturi.
     A predat mai ales în Franţa, dar a de asemenea a şi călătorit foarte mult, în Elveţia, Canada, SUA, Marea Britanie şi în ţările peninsulei scandinave. Lucrările sale (44 sub forma de cărţi de buzunar şi 32 de volume complete) sunt bazate pe conferinţele sale, care au fost fie notate în scris, fie înregistrate pe bandă magnetică sub formă audio sau video.
 
     Învăţătura lui Aivanhov pune accentul pe faptul că orice persoană, indiferent de rasă, religie, condiţie sociala, abilitate intelectuală sau posibilităţi materiale, este capabilă de a lua parte la realizarea unei noi ere de înfrăţire şi de pace pe pământ. Pentru a face însă acest lucru într-un mod eficient, este necesară învăţarea principiilor vechii ştiinţe iniţiatice. Aivanhov descrie legile cosmice care guvernează această asimilare, legi care acţionează atât asupra universului, cât şi asupra fiinţei umane, asupra macrocosmosului cât şi microcosmosului, precum şi schimburile care au loc în mod constant între aceste două aspecte.
 
     Deşi opera lui Aivanhov abordeaza multiple aspecte ale ştiinţei iniţiatice, începând cu ierarhia cerească şi ajungând la alchimie, el subliniază: "Fiecare trebuie să lucreze pentru propria sa dezvoltare, cu condiţia să nu o facă numai pentru sine însuşi, ci pentru binele colectivităţii. În acel moment, colectivitatea devine o fraternitate. O fraternitate este o colectivitate în care domneşte o adevărată coeziune, fiindcă lucrând pentru sine însuşi, fiecare individ lucrează totodată conştient pentru binele tuturor."

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart