Nisargadatta Maharaj

 

Când era întrebat de data naşterii sale, Sri Nisargadatta Maharaj răspundea afabil că el nu s-a născut niciodată.
     Nu numai că data exactă a naşterii sale este necunoscută, dar nu este disponibil nici un fapt verificat referitor la anii timpurii din viaţa sa. Totuşi, unele din rudele sale mai vârstnice au spus că el s-a născut în luna martie a anului 1897, care a coincis cu o mare sărbătoare, când hinduşii îl celebrează pe Hanuman, numit şi Maruti, zeul-maimuţă din faimoasa epopee Ramayana. Iar pentru a asocia naşterea sa cu această zi aflată sub bune auspicii, părinţii săi l-au numit Maruti. Tatăl său, Shivrampant, era un om sărac, şi Maruti a crescut aproape fără educaţie. Ca băiat, el şi-a ajutat tatăl în acele munci care stăteau în puterea sa - a avut grijă de vite, a lucrat pe câmp şi a făcut diferite comisioane. Un prieten de famili, brahmin, numit Vishnu Gore, care era un om cucernic, vorbea adesea pe teme religioase, iar băitul maruti asculta atent şi stăruia asupra acestor subiecte mai mult decât ar fi bănuit cineva. Gore reprezenta pentru ele omul ideal - serios, blând şi înţelept.
     Când Maruti a împlinit vârsta de 18 ani, tatăl său a murit, lăsând în urmă patru fii şi două fiice. Venitul sărăcăcios de la mica fermă s-a micşorat şi mai mult după moartea bătrânului, nemaifiind suficient pentru a hrăni atât de multe guri. Fratele mai mare al lui Maruti a părăsit satul plecând la Bombay în căutare de lucru, iar el l-a urmat peste puţin timp. Se spune că la Bombay Maruti a lucrat câteva luni pe post de contabil. După aeea, el s-a apucat de comerţul cu mărunţişuri şi a deschis un magazin pentru vânzarea de îmbrăcăminte pentru copii, tabac şi ţigări manufacturate. Se spune că această afacere a prosperat în cursul timpului, dându-i o siguranţă materială. În această perioadă, Maruti s-a căsătorit şi a avut un fiu şi trei fiice.
     Copilărie, căsnicie, urmaşi - Maruti a trăit viaţa banală, monotonă şi lipsită de evenimente a unui om obişnuit, până la vârsta mijlocie, fără nici cel mai mic semn al sfinţeniei ce avea să urmeze. Printre prietenii lui din această perioadă s-a numărat Yashwantrao Baagkar, care era unul dintre devoţii lui Sri Siddharameshwar Maharaj, învăţătorul spiritual al sectei hinduse Navnath Sampradaya. Într-o seară a anului 1933, Baagkar l-a dus pe Maruti la gurul său, iar această întâlnire s-a dovedit a fi punctul de cotitură a vieţii sale. Gurul i-a dat  o mantra şi instrucţiuni pentru meditaţie.
Maruti a început să aibă viziuni de timpuriu, şi uneori cădea în transe. Ceva a explodat înăuntrul său, dând naştere unei conştiinţe cosmice, unui simţământ al vieţii eterne. Identitatea lui Maruti, măruntul negustor, s-a dizolvat şi a ieşit la iveală personalitatea iluminată a lui Sri Nisargadatta Maharaj. După experienţa sa iluminatoare, Sri Nisargadatta a început să ducă viaţa duală a marilor înţelepţi şi clarvăzători care, în timp ce aparent trăiesc în lumea comună, trăiesc simultan şi în altă lume - lumea conştiinţei cosmice, atât de strălucitoare datorită infinitei cunoaşteri. El a continuat să-şi conducă magazinul, dar a refuzat să mai fie un comerciant orientat către profit. În 1937, la un an după moartea maestrului său, abandonându-şi familia şi afacerea, el devine călugăr cerşetor, un pelerin care, în picioarele goale, a apucat drumul spre Himalaya, unde plănuia să-şi petreacă restul anilor în căutarea vieţii eterne. Curând însă, înţelegând inutilitatea unei astfel de căutări, s-a întors pe acelaşi drum, revenind acasă. Viaţa eternă, a înţeles el, nu trebuia să fie căutată; o avea deja.
     După ce a trecut de ideea “eu sunt trupul”, Sri Nisargadatta Maharaj a dobândit o stare mentală atât de vie, atât de paşnică şi de glorioasă, încât totul i s-a părut a fi lipsit de valoare în comparaţie cu ea. În perioada cuprinsă între anul 1938, anul întoarcerii sale la Bombay, şi 8 septembrie 1981, anul stingerii sale din viaţă în urma unui cancer, Sri Nisargadatta s-a întreţinut cu numeroşi vizitatori din India sau din diverse părţi ale lumii aflaţi în căutarea unui autentic îndrumător spiritual. Cu toate că maestrul nu avea educaţie, conversaţia sa era iluminată într-un grad extraordinar. Deşi născut şi crescut în sărăcie, el era cel mai bogat dintre bogaţi, căci avea bogăţia fără de limită a cunoaşterii perene, în comparaţie cu care cele mai fabuloase comori nu sunt decât simple zorzoane. Era inimos şi delicat, cu un umor fin, absolut neînfricat şi absolut sincer - inspirând, călăuzind şi sprijinind pe toţi cei care veneau la el.
     S-a spus despre Sri Nisargadatta Maharaj că este un om fără trecut sau viitor; s-a spus că “el este prezentul viu, etern şi imuabil; el este Sinele care a devenit toate lucrurile”.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart