Paramahansa Yogananda

 

Paramahansa Yogananda fost unul din cei mai cunoscuţi yoghini şi guru indieni, faimos în Vest pentru introducerea acestuia în practicile şi spiritualitatea Kriya Yoga. S-a născut într-o familie devotată bengaleză în Gorakhpur, Uttar Pradesh, purtând numele Mukunda Lal Ghosh. Încă din primii ani ai vieţii sale s-a remarcat prin extraordinara lui experienţă spirituală. Aceasta a fost cea care l-a împins în tinereţea sa să caute un maestru iluminat printre mulţi înţelepţi şi sfinţi hinduşi.  
     Swami Sri Yukteswar Giri a fost cel menit să-l îndrumeze pe calea sa spirituală, guru pe care l-a întâlnit în 1910, la vârsta de 17 ani. După terminarea studiilor sale de religie, a depus jurământul de intrare în Ordinul monastic Swami, devenind Swami Yogananda. Începând de atunci, eforturile sale s-au canalizat înspre organizarea unor instituţii în care practicile şi filosofia yoga să fie aduse în sfera de cunoaştere atât a tinerilor din propria sa ţară, cât şi a lumea occidentală, în special America, Los Angeles fiind centrul organizaţiei sale internaţionale Self Realization Fellowship. Autobiografia unui Yogi, scrisă de Yogananda, a fost cartea care la momenul respectiv (1946), a constituit o adevărată introducere în filosofia vedică pentru occidentali.
     Una din învăţăturile sale de bază a fost aceea că fundamentul religiei nu stă în credinţă, ci în experienţa intuitivă a sufletului în cunoaşterea lui Dumnezeu. Întregul univers nu este decât jocul lui Brahman, în cadrul căruia fiecare om este un simplu actor care îşi schimbă rolurile prin reincarnare. De aici, trebuinţa de a aborda întreaga această lume în spiritul unei detaşări care îi echivalează toate valorile. Yoga este exerciţiul prin care omul poate ajunge la cunoaşterea deplină a trupului, minţii şi sufletului său şi deci, la identitatea cu zeul suprem, motorul acestui joc iluzoriu, iar Kriya Yoga este ştiinţa spirituală a realizării de sine.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart