Taoism

 

Tao (în chineză tao sau, în transcrierea pinyin, dào; pronunţat dō în japoneză) este un concept al filozofiei chineze care înseamnă "cale", "metodă" sau "învăţătură".
     Taoismul este singurul set indigen de învăţături filosofice şi practici religioase care îşi are originile în China. Îşi are rădăcinile în vechile credinţe pantheiste şi şamanice chinezeşti. A fost creat de Lao Tze în timpul perioadei Statelor Războinice şi a devenit o religie organizată în secolul V e.n. Textul său fundamental este Tao Te Ching, scris iniţial de Lao Tze, care a reflectat asupra unei metode prin care omenirea să nu se mai chinuie, să nu mai sufere.
     Taoiştii cred că omul trebuie să trăiască în armonie cu natura prin Tao sau "Calea", ideea unei armonii cosmice măreţe. Credinţele taoiste subliniază cultivarea sinelui, libertatea şi căutarea nemuririi. Taoismul este puternic influenţat de religia populară chineză, iar zeii taoişti erau figuri istorice care demonstraseră în timpul vieţii că au puteri excepţionale.
     Tao este forţa fundamentală care curge în toate fiinţele şi lucrurile inerte din Univers. Este esenţa însăşi a realităţii şi prin natura sa este inefabilă şi indescriptibilă. Este reprezentă de tàijítú, simbolul reprezentând unitatea dincolo de dualismul yin-yang compus din principiile de energie pozitivă şi negativă.
     Artele marţiale chineze reprezintă o cale pentru a parveni la această unitate între cele două principii şi a avansa pe calea Tao. Prin metonimie un tao (de exemplu în Taijiquan) este o înlănţuire de mişcări, calea ce duce la stăpânirea artei şi deci către unitate. În chineză, acest tip de exerciţiu mai este denumit şi "lu".
     Termenul Tao poate desemna şi calea mercenarilor sau calea războinicilor, adică wushutao, mai bine cunoscut sub numele său japonez în Occident: Bushido.
     În Japonia, conform aceluiaşi principiu iniţial, dō este "calea" ce trebuie urmată pentru a stăpâni o artă ce duce către unitate. Aceeaşi ideogramă, kanji (dō), este în general utilizată ca sufix în numele artelor marţiale japoneze: Karatedō, Aikidō, Kendō, Judō, Budō, Iaidō, Kyudō, etc, dar găsim deasemenea şi un Ka-dō, "calea florilor", un alt nume pentru ikebana, artă de aranjament floral nippon, sau un Sho-do, "calea scrierii" - arta de caligrafie japoneză.
 
 
Domenii conexe: Qi Gong, Arte marţiale, Buddhism, Orient, Sexualitate.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart