Arte marţiale

 

Artele marţiale reprezintă un sistem complex de tehnici de luptă, cu sau fără arme, însuşit la nivel individual.
   Se poate spune despre "artele marţiale", că au existat de-a lungul întregii istorii a omenirii. Să nu uităm că din vremea Olimpiadelor ne rămâne moştenire o artă, pe care în timpurile moderne, o numim, box precum şi celebrele lupte greco-romane, modificate în mai puţin protectivele lupte libere, care la români au fost cunoscute sub denumirea de trântă. Merită amintit celebrul dans al căluşarilor, care denotă transformarea unui sistem de luptă, cu sabia, într-un dans. De asemenea se pot menţiona obiceiurile oşenilor şi moroşenilor de a purta cuţite. Se poate spune că încă există o transmisie orală a unor tehnici de luptă cu această armă. De asemenea la nivel european, trebuie să fi existat forme similare sau diferite de luptă, aici este de menţionat franţuzescul savate (anul 1790).
   Artele marţiale, în acceptul actual, au în general origine orientală şi presupun căutarea de către practicanţi a unui sens mai adânc decât simpla pregătire pentru o confruntare fizică. Aceste ţeluri se constituie într-un evantai larg, de la aspiraţii religioase până la simpla menţinere a unei sănătăţi perfecte. Din cauza scopurilor urmărite de fiecare tip de artă marţială, acestea nu sunt în esenţă sporturi, însă spiritul de competiţie prezent în unele dintre ele şi pregatirea fizică pe care o presupun au dus la includerea unora (sau a formelor fizice de manifestare a lor) în această categorie. În realitate, practicarea artelor marţiale înseamnă în principal dezvoltarea unei conştiinţe superioare, în armonie cu mediul înconjurator şi autocontrol realizat prin exerciţii fizice şi mentale, cunoştinţe extinse de medicină, filosofie orientală, tehnologia materialelor (pentru folosirea armelor), psihologie, etc.
   În funcţie de principiile strategice folosite, rolul acordat forţei, vitezei şi iniţiativei, artele marţiale se împart în două mari ramuri (şcoli) stilul extern şi stilul intern.
   Nu se poate face referire la arte marţiale (Marte - zeul războiului), în acceptul oriental, fără a face referire la celebra lucrare chinezească a lui Sun Tzu - Arta Războiului.
   La ora actuală, există în lume, sute de stiluri de arte marţiale, printre care se numără:
   * Aikido - japonez (întemeietor O-Sensei Morihei Ueshiba)
   * Baguazhang - stil intern chinezesc
   * Changquan
   * Hapkido - japonez
   * Hon-Do-Ryu - japonez
   * Hwarangdo
   * Iai-do - japonez
   * Isshinryu - japonez
   * Jet Kune Do - chinezesc (întemeietor Bruce Lee)
   * Jiu Jitsu - japonez
   * Judo - japonez (întemeietor Jigoro Kano)
   * Karate do - japonez
   * Kendo - japonez
   * Kobudo - japonez
   * Kung Fu - chinezesc
   * Kyudo - japonez
   * Nanquan
   * Ninjitsu - japonez
   * Quan-ki-do - vietnamez (întemeietor Pham Xuan Tong)
   * Shaolinquan
   * Taekwondo - corean
   * Taijiquan - stil intern chinezesc
   * Wing Chun - chinezesc
   * Wushu - chinezesc
   * Xingyiquan - stil intern chinezesc
 
 
Domenii conexe: Aikido, Tai ChiOrient, Japonia, Taoism, Qi Gong.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart