Aikido
Aikidō este o artă marţială japoneză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind o artă marţială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) şi se bazează pe utilizarea forţei adversarului prin aplicare de tehnici articulare şi eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc).
Aikido îşi are rădăcinile în jujitsu şi tehnicile de luptă cu sabia şi suliţa utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenţia maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistenţă, utilizarea forţei adversarului, cât şi emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: Taijiquan, Baguazhang şi Xingyiquan.
Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează şi nu participă la competiţii. Există în schimb numeroase demonstraţii în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).
Practica Aikido-ului permite uniunea fiziologicului, psihicului, mentalului şi socialului, conducând la perfecţionarea personalităţii umane. Prin înţelegerea superioară a ceea ce se înţelege prin luptă, Aikido asigură comportamentului uman coerenţă şi stabilitate. Practicantul de Aikido se angajează pe o cale menită a-l conduce dincolo de limitele corpului şi spiritului luate separat şi la capătul căreia se va regăsi pe sine, mai senin şi mai înţelept. Aikido, prin tehnicile şi principiile sale, imită elementele naturii, atât în calmul lor, cât şi în înlănţuirea lor. În procesul de învăţare a Aikido-ului se recurge la exemple, comparaţii şi metafore nu numai pentru a explica un lucru sau altul, ci mai ales pentru a concretiza sau vizualiza anumite tehnici sau atitudini. Fodantorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba, spunea: „Singurul mod în care pot să explic cu adevărat Aikido este să desenez un triunghi, un cerc şi un pătrat.”
- Un triunghi cu vârful în sus reprezintă focul, pe când unul cu vârful în jos reprezintă apa. Cele trei laturi ale triunghiului reprezintă diferite trinităţi: cerul, pământul şi omenirea; mintea, corpul şi spiritul; trecutul, prezentul şi viitorul. Un triunghi reprezintă dimensiunea circulaţiei Ki-ului.
- Cercul este emblema universală a infinitului, perfecţiunii şi eternităţii. Natura se exprimă în cercuri, circuite şi spirale. Cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care împlineşte toate lucrurile. Reprezintă dimensiunea lichidă.
- Pătratul este stabil, ordonat şi material. Stă la baza lumii fizice, compuse din pământ, apă, foc şi aer. Pătratul reprezintă dimensiunea solidă.
Triunghiul reprezintă generarea de energie şi iniţierea; este cea mai stabilă postură fizică. Cercul simbolizează unificarea, seninătatea şi perfecţiunea; este sursa tehnicilor nelimitate. Pătratul este formă şi soliditate, baza controlului.