Religie
Religia este credinţa în supranatural, sacru sau divin, reprezentând şi codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.
Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio, re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero, fie din religio - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu.
Religia poate fi definită ca fiind un sistem bazat pe încercările oamenilor de a explica universul şi fenomenele lui naturale, adesea implicând una sau mai multe zeităţi sau alte forţe supranaturale, sau ca un sistem de căutare a scopului sau înţelesului vieţii. În mod obişnuit, religiile evoluează din/către mitologie şi au drept caracteristici necesitatea credinţei şi un mod specific de a gândi şi a acţiona pe care credincioşii sunt îndemnaţi să le respecte. Religile creştine scocotesc cuvântul "religie" ca "legătura liberă şi conştientă a omului cu Dumnezeu".
Religia este, la nivel de discurs, expresia simbolică a unei încrederi în existenţa unei realităţi absolute (Sacrul, Supremul, Dumnezeul) de care omul ar depinde. Această încredere este credinţa. Ea permite omului să se orienteze în chestiunea marilor întrebări ale vieţii şi dă omului un sens existenţei sale care depăşeşte viaţa sa biologică.
Domenii conexe: Spiritualitate, Orient, Hinduism, Islam, Creştinism, Buddhism, Filosofie.
A. Mamina - Dimensiunea religioasă a gândiriiDimensiunea religioasă a gândirii contrarevoluționare franceze Info stoc |
Adriana Mitu - Din vechile cărți de înțelepciune la româniCugetările lui Oxenstiern, Sec. XVIII Info stoc |
|||