Qi Gong
Qi Gong-ul poate fi definit drept o artă a menţinerii şi întăririi sănătăţii, o metodă de "conservare" a vieţii, de întărire a corpului fizic şi de dezvoltare a înţelepciunii, ce înglobează antrenamentul fizic, filozofia antică şi întreaga tradiţie a culturii chineze. Are un rol activ în prevenirea îmbolnăvirii şi tratamentul afecţiunilor, protejând şi întărind sănătatea, opunându-se îmbătrânirii premature şi prelungind viaţa. De aceea, în antichitate, qigong-ul era considerat ca fiind metoda "de eliminare a bolilor şi de prelungire a vieţii". Începuturile qigong-ului, rădăcinile sale, se pierd undeva în negura timpului, în urmă cu peste 7 000 de ani, în prezent dezvoltându-se ca o nouă ştiinţă, ştiinţa vieţii.
Qi (se citeşte "ci") înseamnă "energie", acea energie esenţială sau vitală care însufleţeşte întreaga materie, fie că este vorba de organismele vii sau de materia amorfă, în filosofia orientală, fiind predominantă ideea unităţii tuturor lucrurilor şi fenomenelor existente în natură. Această energie primordială sau esenţială este în continuă mişcare, organismele vii aflându-se într-un permanent schimb energetic cu mediul înconjurător şi prin intermediul acestuia cu întregul univers. Gong (se citeşte "kung" ca în "kung fu") înseamnă măiestrie (muncă, autodisciplină, desăvârşire). Aşadar, noţiunea de qigong (se citeşte "cikung"), s-ar putea traduce prin măiestria energiei, ceea ce se referă pe de o parte la calităţile acesteia, iar pe de altă parte la calităţile practicantului, care poate deveni un maestru al energiilor. Qigong-ul este baza medicinei tradiţionale chineze, dar şi a artelor marţiale.
Calitatea exerciţiului de qigong afectează în mod direct rezultatele. Scopul practicării qigong-ului este acumularea şi sporirea qi-ului (energia), sau, cu alte cuvinte, "cultivarea qi-ului adevărat". A poseda suficientă "energie adevărată" înseamnă de fapt a avea o sănătate excelentă. Iar secretul în această practică este perseverenţa!
Qigong-ul, are pe de o parte un caracter profilactic, ajutându-i pe practicanţi să evite drumurile prea dese pe la spitale, precum şi efectele secundare ale medicamentelor chimice, iar pe de altă parte, oferă tehnici de tratament rapid, simplu şi eficient, pentru multe afecţiuni cu o răspândire largă.
Toată lumea ştie că făcând zilnic gimnastică putem evita multe boli şi toţi au auzit de gimnastica de recuperare; însă foarte puţini au idee cât de eficient este qigong-ul în acest sens. În multe privinţe qigong-ul seamănă cu mişcările din gimnastică, diferenţa fundamentală fiind activitatea mentală, respectiv concentrarea atenţiei pe diferite aspecte în timpul practicii, pe care qigong-ul pune un accent deosebit, fără de care efectul este diminuat.
De aceea, se poate afirma că qigong-ul este o adevarată artă de a fi şi a ne menţine sănătoşi, o adevărată artă de cultivare a Vieţii.
Există mai mult de 3.000 de varietăţi de qigong şi 5 tradiţionale principale: Taoist, Budist, Confucianist, qigong-ul artelor marţiale şi qigong-ul medical. Qigong este astfel o formă usoară a unui set se discipline înrudite care include Tai Chi Chuan şi artele marţiale chineze Wu Shu.
Domenii conexe: Taoism, Arte marţiale, Orient, Acupunctură, Reiki.