NLP
NLP-ul (Programarea Neuro-Lingvistică), este considerat la ora actuală unul dintre cele mai eficiente sisteme de îmbunătăţire a comunicării, de dezvoltare personală şi psihoterapeutic. Acesta este rezultatul muncii susţinute a doi oameni de ştiinţă americani: Grinder şi Bandler.
John Grinder - profesor de lingvistică la Universitatea din Santa Cruz - şi Richard Bandler - cercetător în domeniul informaticii, interesat de psihologie - au iniţiat în anii '70 un program de studiu prin care au dorit să afle în ce mod reuşesc psihoterapeuţii să schimbe convingerile pacienţilor lor, oferindu-le noi perspective şi modalităţi de reacţie. Munca lor a inclus analiza a sute de înregistrări ale unor şedinţe de terapie realizate de cei mai buni psihiatri ai vremii: Erickson, Satir, Pearls.
Iniţial, cei doi şi-au pus rezultatele la dispoziţia terapeuţilor, pentru ca aceştia să-şi îmbunătăţească performanţele. Ulterior, ei au realizat că sistemul înseamnă mai mult decât atât şi poate fi prezentat într-o formă accesibilă oricărei persoane inteligente, pentru ca aceasta să se poată cunoaşte pe sine mult mai bine şi să ştie cum să comunice eficient cu ceilalţi. La ora actuală, în domeniul NLP se prezintă două perspective: o abordare completă şi sistematică (care se întinde pe parcursul mai multor ani, trecând prin diferite grade de absolvire) şi cursuri tematice de scurtă durată (de la câteva zile, la câteva săptămâni, în care se asimilează anumite tehnici adaptate scopului propus, dar persoana nu devine un expert NLP).
Specialiştii NLP afirmă că există, adesea, o mare diferenţă între ceea ce facem şi trăim şi ceea ce am putea face şi am putea trăi. De aceea, întrebarea pe care şi-au pus-o a fost următoarea: "Cum putem să reducem această diferenţă, astfel încât să ne trăim întregul potenţial şi care este modul înţelept de a trăi împreună?"
Fiecare om este unic, dar, în acelaşi timp, fiecare om este şi asemenea celorlalţi. De-a lungul timpului, cei curioşi au căutat şi au găsit modele şi structuri generale, care să funcţioneze în orice situaţie particulară, pentru ca orice om să înveţe să trăiască în echilibru şi armonie, singur şi împreună cu ceilalţi.
Principiile şi axiomele NLP
Denumirea de programare neuro-lingvistică - NLP - îşi are sursa în cele trei aspecte interactive, fundamentale, implicate în viaţa psihică, aşa cum au fost evidenţiate de Grinder şi Bandler:
N - de la neuro, deoarece percepem mediul prin intermediul simţurilor
L - de la lingvistic, deoarece ordonăm verbal experienţele noastre
P - de la programare, deoarece comportamentul nostru conştient şi inconştient este determinat de valori interne dobândite, care pot fi modificate
Reprezentarea interioară determină starea emoţională, iar starea emoţională determină comportamentul. Oamenii realizează o anumită acţiune (au un anumit comportament) numai atunci când sunt transpusi în starea pe care au asociat-o cu acea acţiune!
Programarea neuro-lingvistica se bazează pe câteva principii şi axiome bine definte:
1. HARTA NU ESTE TERITORIUL: reprezentările oamenilor despre o realitate nu sunt identice cu realitatea însăşi, ci sunt numai o filtrare a acesteia prin grila interioară a fiecăruia ("prejudecăţi" subconştiente).
2. EXPERIENŢA ARE O STRUCTURĂ: informaţia parvenită prin simţuri trece prin "şabloanele" mentale ale persoanei, determinând astfel ceea ce este conştientizat şi ulterior o reacţie specifică.
3. NIMENI NU ESTE ÎN MOD FUNDAMENTAL "RĂU": există o logică în spatele fiecărui comportament. Scopul esenţial al activităţii umane este obţinerea stării de fericire, dar există oameni care încearcă această fără să ştie clar ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
4. OAMENII AU ÎN EI TOATE RESURSELE NECESARE, ceea ce trebuie schimbat este doar modul de utilizare a acestora.
5. ÎN SPATELE ORICĂRUI COMPORTAMENT SE ASCUNDE O INTENŢIE POZITIVĂ: intenţia pozitivă se referă la beneficiul pe care îl obţine sau la valoarea (siguranţă, succes etc) pe care o trăieşte cineva care are un comportament pe care alţii îl etichetează ca nedorit sau neplăcut.
6. ORICE COMPORTAMENT, CHIAR DACă ACTUALMENTE ESTE SUPĂRĂTOR, A FOST VALOROS (EFICIENT) CÂNDVA, ÎNTR-UN ANUMIT CONTEXT.
7. NU EXISTă EŞEC, CI DOAR FEED-BACK: cu ajutorul rezultatelor pe care le obţinem, putem verifica dacă facem ceea ce trebuie sau mai sunt necesare îmbunătăţiri ale acţiunilor noastre.
8. SCOPUL COMUNICăRII ESTE RĂSPUNSUL.
9. DACă NU OBŢII RĂSPUNSUL DORIT FĂCÂND CEVA, ATUNCI ÎNCEARCă ALTCEVA DIFERIT, DAR FĂ CEVA!
10. ÎN ORICE SISTEM, ELEMENTUL CU CEA MAI MARE FLEXIBILITATE ARE CEA MAI MARE INFLUENŢĂ.
11. DACă CINEVA POATE FACE CEVA, ORICINE POATE ÎNVĂŢA Să FACĂ ACELAŞI LUCRU.
12. REZISTENŢA LA SCHIMBARE ESTE REZULTATUL LIPSEI DE FLEXIBILITATE ÎN COMUNICARE.
13. MINTEA ŞI CORPUL SUNT PĂRţI ALE ACELUIAŞI SISTEM.
14. OAMENII COMUNICĂ SIMULTAN PE NIVEL CONŞTIENT ŞI SUBCONŞTIENT.
15. NU POŢI EŞUA ÎN A COMUNICA chiar şi cel mai "sărac" comportament non-verbal exprimă ceva şi poate fi folosit ca punct de plecare pentru o comunicare mai amplă.
16. CAPACITATEA DE A SCHIMBA MODUL PRIN CARE PERCEPI REALITATEA ESTE MAI VALOROASĂ DECÂT A SCHIMBA CONTEXTUL EXTERIOR.
Concluzia: NLP este un sistem - cu o structură teoretică şi metode practice - care permite învăţarea paşilor prin care se poate ajunge la un obiectiv, indiferent de natura acestuia, cunoscând modul în care mintea şi comportamentul uman funcţionează.
Domenii conexe: Psihologie, Self-Help, Hipnoză.