Mistere

 

Misterul, în limbajul comun, este o referire la ceva ce nu este încă cunoscut sau explicat. Misterele reprezintă acea categorie a cunoaşterii umane în sfera căreia se află lucrurile neînţelese sau situate (aparent) dincolo de capacitatea de înţelegere umană, acele lucruri care rezistă sau sfidează orice încercare de a le explica.
     O categorie aparte de mistere sunt cele ce îşi au originea în trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat al omenirii. Acestea ocupă adesea un loc important în folclorul, mitologia sau legendele unei culturi. Pot include artefacte, structuri, locaţii sau oameni alături de care aceste evenimente misterioase sunt asociate. Misterele pot fi astfel legate de cum a luat fiinţă artefactul sau locaţia respectivă, proprietăţile sale supranaturale, ce s-a întâmplat ulterior, sau alte enigme de natură istorică. Astfel de mistere pot fi parte integrantă din psihicul unei naţiuni, precum este, de exemplu, Arthur şi Merlin din legenda Cavalerilor Mesei Rotunde, sau precum este Sfinxul din Egipt.
     O altă categorie a misterelor sunt Misterele sacre din Antichitate, Misteriile. Acestea constituiau o parte importantă a numeroase religii păgâne pre-creştine, printre care putem enumera cultul lui Mithra, Misterele Orfice, cultul lui Isis şi cultul solar (Sol Invictus). Adepţii acestor religii erau iniţiaţi în mistere în cadrul unui ceremonial special.
 
 
Domenii conexe: Esoterism, Parapsihologie, Spiritualitate.

Copyright © 2023 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart