Magie

Termenul 'Magie' derivă din grecescul "magikos" (μαγικός) care era folosit pentru a denomina artele 'magice' ale magicienilor persani și ale astrologilor zoroastrieni din Imperiul Persan din antichitate.
 
Magia reprezintă eforturile de a înțelege, experimenta și influența lumea fizică (fenomenele naturale, oameni, obiecte, etc) prin intermediul ritualurilor, simbolurilor, acțiunilor și gesturilor, dar și accederea la lumile supranaturale (populate de spirite, îngeri sau demoni).
 
Prezenţa practicilor magice este documentată din Paleoliticul superior, la toate civilizaţiile. În culturile orientale era răspândită prezicerea viitorului și astrologia, dar şi curentele şamanice. De-a lungul timpurilor, în Antichitate, Evul Mediu, Renaștere sau Epoca Modernă, magia a fost practicată continuu și a jucat un rol important în istorie (printre cele mai cunoscute exemple fiind magicienii de la curtea reginei Victoria sau astrologii lui Napoleon). În prezent, practicile magice continuă să se dezvolte și ramifice în multe direcții.
 
Magia reprezintă aplicarea legilor cosmice, considerate ca supranaturale, în scopul concretizării unor dorințe, al obținerii unor răspunsuri, al acționării asupra destinului și al schimbării cursului anumitor evenimente. Magia este unul dintre cele mai puternice instrumente aflate la dispoziția omului, însă numai o mică parte dintre oameni are cunoștină despre acesta, din cauză că marile religii oficiale (creștinismul, islamul, budismul, etc) au condamnat și înfierat magia (cu toate că multe din practicile acestor religii pot fi considerate în întregime ca fiind practici magice).
 
Există două mari ramuri ale magiei:
 
1. Magia Cerească (sau Magia Înaltă), care este un tip elevat de magie, ce presupune studiul vechilor texte hermetice și transmisia unei inițieri esoterice de la Maestru la discipol și care în general se practică în cadrul unui grup sau grupări magice. Acest tip de magie se centrează pe practici ritualice precum evocarea magică, conjurarții și invocații, în cadrul cărora sunt folosite formule și simboluri kabalistice, astrologice, numerolgice, talismane, etc. În Magia Înaltă, inițiatul urmărește în principal dezvoltarea sa personală și a facultăților sale oculte precum telepatia, dedublarea astrală, crarviziunea, etc, însă în același timp poate angrena ajutorul a diferite entități subtile în vederea obținerii anumitor beneficii în plan material (în mod special în planul financiar).
2. Magia Naturală (sau Magia Populară), este un tip mai puțin sofisticat de magie, practicat în general de persoanele care nu pun un accent prea mare pe studierea timp de zeci de ani a cărților și tratatelor magice și pentru care realizarea unui ritual elaborat care să angreneze mai multe persoane nu este accesibilă. Cu toate acestea, rezultatele sale sunt de multe ori chiar mai eficiente decât în Magia Înaltă, deoarece face apel la forțele elementale ale naturii: forța pământului, a apei sau a focului. În Magia Naturală sunt folosite în general ierburie, lumânările, cristale, etc, combinate cu incantații și descântece (tocmai din această cauză este uneori greșit confundată cu practicile vrăjitoriei).
 
O alta clasificare a magiei a fost făcută în funcție de culorile acesteia. Principalele denominații au fost cele de magie albă și magie neagră. Există însă chiar și termeni precum magie roșie sau magie verde (magia roșie reprezentând magia ce are ca interes dragostea și practicile magice sexuale, iar magia verde având în prim-plan aspecte financiare și care țin de bunăstarea în lumea materială).
 
Diferențierea între magie albă și magie neagră este însă foarte subiectivă. și variază în funcție de locație, de perioada istorică în care aceasta a fost folosită, și de asemenea variază de la o persoană la alta. Însă, în esență, magia albă este acel tip de magie pe care cel care vorbește despre ea o consideră ca fiind acceptabilă, în vreme ce magia neagră este inacceptabilă (granițele dintre acceptabil și inacceptabil fiind definite de nivelul de cultură, perimetrul geografic, valorile sociale, etc). În prezent, mulți practicanți ai magiei consideră magia albă ca fiind acel tip de magie care este benefică celui care o practică (cum ar fi de exemplu practici magice de vindecare sau de divinație). Magia neagră este considerată ca fiind acel tip de magie care este menită să provoace rău unei alte persoane (cum ar fi un blestem). Se poate însă argumenta că dacă arunci un blestem asupra unui om rău faci de fapt o faptă bună. Tocmai din aceste cauze, mulți magicieni evită să folosească terminologii de genul magie albă sau magie neagră, ci folosesc simplu termenul de magie, neatribuindu-i nici un fel de culoare.
 
 
Domenii conexe: Ocultism, Esoterism, Egipt, Kabbalah, Vrăjitorie.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart