India

 

Civilizaţia Indiei are o vechime de peste 5 milenii, fiind una dintre cele mai vechi civilizaţii. Numele ţării este dat de fluviul Sindhu (Hindi, în persană sau Indos, în greceşte). Aici a luat naştere o civilizaţie înfloritoare contemporană cu vârsta bronzului în Europa (cca 2500 î.Hr) – „civilizaţia Indus”, creatoare a marilor aşezări urbane de la Mohenjo-Daro şi Harappa, cu o scriere nedescifrată încă, ce a dispărut brusc în jur de 1900-1500 î.Hr – dispariţie pusă pe seama invaziei arienilor, superiori din punct de vedere militar şi mândri de pielea lor mai albă (arieni - nobili). Aceştia au mutat centrul politic al Indiei pe Gange, şi au introdus sistemul castelor, aducând de asemenea importante schimbări sociale, culturale, religioase
În teritoriul Indiei au avut loc numeroase invazii: Alexandru Macedon, perşii, sciţii, hunii, arabii (712 î.Hr), apoi, mongolii. O amprentă semnificativă a fost pusă de către arabii islamici.
     Hinduismul, principala formă de gândire religioasă din India, nu a încetat să se transforme şi să se dezvolte timp de 40 de secole, din epoca în care triburi ariene indo-europene venite din străfundurile Asiei septentrionale au invadat bazinul Indusului, înainte de a se răspândi paşnic în bazinul Gangelui şi de acolo pe tot subcontinentul indian. Hinduismul de astăzi este rezultatul fuziunii dintre un aport indo-european din urmă cu 40 de secole şi o bază religioasă autohtonă.
     Astăzi, hinduismul are cei mai numeroşi adepţi în India (83 % dintr-o populaţie de peste un miliar), dar are adepţi şi în tările de cultură indiană sau influenţate de această cultură. Hinduismul a marcat peisajul Indiei în asemenea măsură încât vizitarea ţării nu poate fi disocită de referirea la religia hindusă. În ţările în care există importante comunităţi hinduse, însă nu în proporţie atât de mare ca în India, nu există temple hinduse. Cauza principală nu trebuie căutată în numărul relativ mic de adepţi, ci în faptul că religia nu are nevoie de temple pentru a fi oficiată. Este o religie care se practică mai mult în familie. Pe de altă parte, deschiderea publică a unui templu implică alegerea unui anumit zeu hindus, ceea ce ar însemna să fie deschis doar pentru cei ce se închină acelui zeu, care fără îndoială ar fi foarte puţini.
 
 
Domenii conexe: Hinduism, Orient, Shivaism, Tantra, Yoga.

Copyright © 2024 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart