Reflexologie

Reflexologia este o ramură a medicinei alternative care constă în stimularea anumitor puncte reflexe, folosind un masaj special sau atingând anumite zone ale corpului.
Prin zonă reflexă se înțelege un punct de pe suprafața corpului pe care, în conformitate cu principiile reflexologiei, se proiectează un anumit organ, situat din punct de vedere anatomic, departe de acel punct. Acționând în aceste puncte există posibilitatea de a influența pozitiv organul respectiv.
Reflexologia se practica încă din Egiptul antic, cele mai vechi documente despre aceste practici s-au descoperit în mormântul lui Ankmahor – un medic egiptean considerat în acele vremuri (2500 î.Ch) ca fiind unul din cei mai influenți oameni după rege. Pe atunci, terapia era folosită în scopuri preventive și de tratare a afecțiunilor celor în suferință.
William Fitzgerald a fost unul dintre pionerii reflexologiei moderne, care a contribuit prin studiile sale la descoperirea ,,terapiei zonale” (a celor 10 zone diferite ale corpului). În țările asiatice se practica reflexologia Rwo Shur, care se realiza prin mai multe tehnici de aplicare a presiunii cu bețișoare de lemn sau cu ajutorul degetelor. Cel care a descoperit această metodă în Japonia a fost misionarul elvețian Joseph Eugster. În anii ´30, Eunice Ingham a creat în America metoda de reflexologie Ingham, care este folosită și în prezent. Metoda are la baza anumite tehnici care se aplică pe tălpile și degetele de la mâini, acestea fiind foarte sensibile și cu puncte corespondente pentru tot corpul. Presiunea care se aplică asupra zonelor sensibile de pe tălpi, degete și palme este astfel ajustată încât să nu creeze nici un disconfort pacientului. Tratamentul se face timp de cel mult o oră și are scopul de a relaxa și echilibra sistemele corporale ale clientului. Reflexologia se bazează pe faptul că toate părțile corpului (glande, organe, nervi, mușchi, etc) sunt conectate cu anumite zone reflexe de pe palme și tălpi. Manipularea acestor zone sau puncte reflexe cu ajutorul unor tehnici de compresie sau de masaj poate induce un flux de energie în corp și ajută la vindecarea zonelor asociate cu ele. Cele mai multe tratamente includ atât mâinile dar și tălpile. Mâinile pot fi folosite de oricine încearcă să se vindece singur. Picioarele răspund mai bine la tratament decât mâinile deoarece suprafața lor este mai mare, iar punctele reflexe sunt ușor de identificat.