Divinaţie

 

Divinatia este o tehnica prin care se obtin informatiile dorite folosind unele obiecte gen ansa (in radiestezie), betisoare sau monede (in I Ching), globuri de cristal, carti de ghicit, rune, cesti de cafea sau ceai, etc., sau cu ajutorul unor entitati superioare, spirite inalte precum ingerii, arhanghelii sau sfintii.
       Se folosesc multe tehnici divinatorii, dintre care urmatoarele sunt cele mai cunoscute: 
Geomantia - este o tehnica veche divinatorie ce folosea pamantul care se arunca pe jos intr-un spatiu limitat, iar consultantul interpreta desenele obtinute. 
Cristalomantia - arta divinatorie in care se folosesc cristalele. 
Chiromantia - arta divinatorie care se bazeaza pe citirea liniilor din palma. 
Bibliomantia - este o metoda divinatorie bazata pe deschiderea la intamplare a Bibliei si interpretarea textului ca atare. 
Teledetectia - se bazeaza pe gasirea obiectelor sau a izvoarelor de apa, a zacamintelor etc., cu ajutorul instrumentelor ajutatoare gen ansa, pendul sau bagheta. 
I Ching - tehnica divinatorie care se bazeaza pe o carte de a intelepciunii chineze, Cartea Schimbarilor, fiind folosita la inceput inaintea marilor batalii. Cei care consulta I Ching nu consulta un medium ci o serie de simboluri universale cu comentarii si texte. Deci raspunsul obtinut prin hexagrama se poate considera ca fiind raspunsul armoniei universale, provenit direct de la univers. 
Runele - sistem magic divinatoriu realizat prin invocarea fortelor naturii. Prin divinatie, cu magia runelor poate lua contact doar samanul locului, care este sacerodot sau magician. Exista rune pentru protectie, pentru influentarea vremii, a recoltelor, pentru vindecarea bolilor. Runele sunt ideograme, simboluri fixe legate de o stare sau de un concept. Ele au menirea de a ghida evaluand problemele si prezentand variante optime de a le traversa. Ele reprezinta un mod de a lua legatura cu ghizii spirituali si de a le cere sfatul. 
Premonitia sau Precognitia este forma divinatorie prin care anumite persoane pot accesa cunoasterea unor evenimente, informatii viitoare ce nu pot fi explicate in mod constient prin cunoasterea prezenta sau anterioara. 
Prezicerea viitorului sau harul profetiei este capacitatea de a afla cu exactitate evenimentele viitoare, mai mult sau mai putin indepartate in timp. 
Centrul energetic pentru premonitie este amplasat in hipotalamus, lobul stang. 
Cartomantia - este o tehnica divinatorie bazata pe interpretarea cartilor de ghicit (Tarot, Cartile Gitane, Oracolul Bellini, Cartile Destinului, Cartile Doamnei Lenormand, Cartile Unguresti, Cartile clasice etc.). Spre deosebire de cititul in palma sau cafea, care au doar misiunea de a interpreta semnele incrustate pe piele sau in zatul de cafea, talmacirea cartilor presupune un material de lucru mai abstract.
Aeromantia - tehnica divinatorie bazata pe studierea urmelor formate de vant pe apa. 
Austromantia - este o tehnica divinatorie bazata pe observarea si interpretarea modului in care sufla vantul.
Chibomantia - tehnica divinatorie bazata pe folosirea zarurilor si oaselor.
 
       Divinatia este o trasatura comuna tuturor civilizatiilor, atit antice cit si moderne regasindu-se in masa sociala contemporana sub forma horoscopului, astrologiei, cartilor de tarot, consultarea cristalelor, a Tablei Ouija s.a.m.d. Categoriile mentionate sunt o trasatura puternica a vestului modern, asta nu inseamna desigur ca in alte civilizatii, practici divinatorii de alte feluri sunt mai putin importante. In contextul culturii si civilizatiei romane antice, divinatia era preocupata cu descoperirea vointei zeilor. Termenul in sine provine din latina: divinare - a fi inspirat de catre un zeu, a descoperi vointa zeilor. Semnificatia se baza pe credinta conform careia zeii determina soarta oamenilor. In zilele noastre totusi, divinatia isi are semnificatiile considerabil largite, carturarii nu mai restrictioneaza cuvintul la semnificatia ei de baza. Practicile divinatorii si credintele care le ghideaza au o preocupare, o raza de actiune mult mai ampla nelimitindu-se la ‘patrunderea’ vointei zeilor. Majoritatea oamenilor care regurg la practici divinatorii nu au in gind decodarea dorintei unor forte divine, ba mai mult de atit, in decursul anumitor practici, spirite mult mai umile in natura decit zeii sunt invocate, sau intervin. 
       Se pare ca divinatia este universal preocupata de probleme practice, cautind informatii asupra carora se pot lua decizii practice, dar sursa acestor informatii nu este deloc privita cu aceeasi simplitate mondena si tehnica obtinerii lor este de cele mai multe ori foarte...colorata. Suficient sa zicem ca divinatia este efortul de a obtine informatii cu caracter monden pe calea unor actiuni ce transced mondenul. Desi  oamenii care participa cu fast si respect la actele divinatorii, adoptind o pozitie religioasa, materia subiectului divinatiei este destul de efemera...boli, griji, obiecte ratacite etc. Divinatia este o institutie de consultanta  si subiectele pe care un divinator trebuie sa le atinga variaza de la obiecte pierdute pina la chestiuni de o semnificatie mai inalta.
       Divinatia are multe rationamente si este dificil sa plasam divinatorul intr-o anumita tipologie sociala. El/ea ar putea fi un saman, cineva care este preocupat de medicina magica, un preot sau o persoana ‘sfinta’ care vorbeste aproape profetic. Pentru a aprecia semnificatia artei divinatorului in orice era sau civilizatie, trebuie mai intai sa ne familiarizam cu sistemul dominant de credinte in legatura cu omul si lumea. In ‘vremurile crestine’, Europa a trecut de la ororile necromantiei (care by the way nu inseamna contactul cu spiritele ci literalmente reanimarea cadavrelor – reinvierea mortilor) la spiritismul tolerat si privit cu amuzament ca o forma intercativa de joc. Credintele europene desigur au suferit transformari de-alungul timpului si nicidecum nu si-au pastrat in totalitate forma originala, pe de alta parte, a presupune ca divinatia a fost condamnata la pierire de stiinta si secularizare ar insemna sa ignoram complet popularitatea excesiva a astrologiei si a modelor recurente in domeniul disciplinelor mantice (divinatorice).
 
 
Domenii conexe: Profeţii, Parapsihologie, Ocultism, Astrologie.

Copyright © 2023 Anticariat Esoteric. Powered by Zen Cart